Tilbehør
Ristet lyst fuldkornsbrød, julesalat og evt. brøndkarse.
2 dåser tun i olie (ca. 370 g.)
50 g. rejer
50 g. laks
3 dl skyr/ cremefraiche
Revet citronskal fra 1 øko. citron
2 tsk. citronsaft
1½ tsk. fint havsalt
¼ tsk. cayennepeber
Et par kværn friskkværnet sort peber
3 blade husblas
Syltede tranebær
200 g. tranebær
1 tsk. fintrevet frisk ingefær
4 spsk. lyst rørsukker (kokossukker)
2 stjerneanis
1 tsk. gurkemeje
1 spsk. citronsaft
1 spsk. æblemost
Havsalt
Hæld olien fra tunen og hak rejer og laks fint. Bland det sammen med tunen. Fisk og skalddyr blandes sammen med skyr, citronskal og – saft, salt og begge slags peber.
Husblas skal lægges i blød i ca. 5 min. tag den så op og smelt den i et vandbad, sammen med det vand der følger med. Husblassen skal afkøles en smule som derefter røres sammen med lidt af tunblandingen. Resten af tunblandingen tilsættes.
Den nu færdige mousse lægges i en skål og stilles på køl i ca. 4 timer.
Imens moussen er på køl, skal tranebærrene skylles og lægges i en gryde sammen med ingefær, sukker, stjerneanis, gurkemeje, citron- og æblesaft samt en knivspids havsalt.
Det hele skal simre i ca. 15 min. ved svag varme (til bærrene brister). Husk at være opmærksom på at røre i det jævnligt og smag til.