Telefon: 27 62 64 25

E-mail: mail@clinicnabita.dk

Eller benyt kontaktformularen nedenfor

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Mavesyren

Utilstrækkelig mavesyre er et langt hyppigere problem end for meget mavesyre.

Vi skal ikke mange år tilbage, før for meget mavesyre fik skylden for mavesår og andre dårlig domme.

I dag ved vi, at mavesår i langt de fleste tilfælde skyldes en bakterie, og at mavesyre er uhyre vigtig for fordøjelsen og optagelsen af den mad vi spiser.

De fleste oplever fordøjelsesproblemer i korte eller længere perioder af deres liv. Mange oplever halsbrand, reflux eller ubehag efter indtag af visse fødevare. Disse symptomer relateres som regel til for meget mavesyre og behandles hyppigt med syreneutraliserende medicin.

Problemet med denne behandling er at, mangel på mavesyre kan give nøjagtigt samme symptomer som ved for meget mavesyre. Endvidere kan et lave B12-vitaminniveau, fødevareintolerance, en uafbalanceret tarmfloras, skævheder, infektioner eller stress udløse samme symptomer som ved for meget mavesyre.

Det lægelige fokus er primært rettet mod en reduktion af mavesureproduktionen. Dette er et problem, da forskning har påvist, at indtagelse af mavesyrereducerende medicin, uden at der er tale om forhøjet 

mavesyreproduktion, kan gøre dig alvorlig syg. Det er derfor væsentligt at, finde frem til symptomernes bagved liggende årsager.

Symptomer på utilstrækkelig mavesyreproduktion

  • Træthed lige efter måltidet og følelsen af at være tung i maven efter især de proteinrige måltider
  • Oppustethed og bøvsen, der starter mindre end et kvarter efter påbegyndt spisning eller ved afslutningen af måltidet. Nogle gange kun ved meget proteinrige måltider.
  • Bliver ved med at kunne smage det, der er spist, fordi det ligger alt for længe i maven
  • Hårtab
  • Skøre og flossede fingerenegle
  • Udvidede blodkar på næseryggen og kinder (hos ikke-alkoholikere)
  • B12-, folinsyre-, jern-, kalk-, magnesium- og zink- mangel også kobber – og manganmangler kan opstå.
  • Osteoporose, da optagelsen af calcium, magnesium, zink og andre knogleopbyggende mineraler kræver tilstrækkeligt mavesyre. Optagelsen af calcium kan variere fra 15 % til 45 % alt efter mavesyrekoncentration.
  • Ildelugtende luft i tarmsystemet, specielt efter proteinrige måltider. Det skyldes, at proteinerne nedbrydes mangelfuldt i maven og tyndtarmen og derfor optages dårligt. Ufordøjede proteinrester vil da rådne, når de når tyktarmen. Endvidere kan der dannes kræftfremkaldende stoffer i tyktarmen.
  • Tidlig mæthedsfornemmelse med følelse af opfyldthed
  • Diarré eller forstoppelse
  • Kvalme af kosttilskud
  • Kroniske infektioner eller ubalanceret tarmflora (svampe, parasitter eller bakterielle dysbioser)
  • Øget modtagelighed for virusinfektioner i mavetarmkanalen
  • Acne efter puberteten
  • Intolerans- og allergiproblemer
  • Ufordøjet mad i afføringen – det vil give forrådnelse
  • Større modtagelighed overfor alle typer infektioner (virus, bakterier, parasitter og svampe)
  • Ses overvejende hos kvinder over 35-40 år
  • Findes hos 20-30 % ad de over 50-årige og over 50 % af de mere end 60-årige
  • Mad med salat og brød fortrækkes
  • Forkærlighed for sure ting (citron, syltede agurker og æblejuice)

Du kan selv lave noget simple tests for at tjekke mavesyreniveauet, om det er for højt eller for lavt.

  • Natron testen
    • ¼ tsk. Natron i et glas vand, drikkes på tom mave når du vågner. Du skal slå en bøvs efter ca. 2 minutter .Hvis bøvsen kommer meget før, kan det være tegn på, at der en overproduktion af mavesyre.Hvis bøvsen kommer efter mere end to minutter, er der en stor sandsynlighed for at der ikke produceres mavesyre nok.
  • Citron testen
    • Pres saften fra en halv citron, og drik dette som det første du indtager om morgen. Tåles det godt, er der et lavt indhold af syre i maven, opstår der ubehag, er det et tegn på at syreniveauet er normalt.
  • Rødbede testen
    • Tag 120 ml frisk rødbede saft, og bland det med 120 ml vand, sammen med lidt protein, f.eks. lidt mandler, gedeost eller kylling, men ikke andre væsker.I de følende 2-3 timer samler du din urin i en hvid beholder, ud fra urins farve om den er rød, lyserød eller normal lysegul, kan du se resultatet. Mavesyren nedbryder normalt den røde rødbedefarve, så hvis urinen er rød eller lyserød, tyder det på mangel på mavesyre.

Hvad kan man selv gøre?

Mavesyreproduktionen kan øges ved at spise flere bitterstoffer såsom rukula, mælkebøtter osv.

Rødbeder og rødbedesaft, indeholder betain, som kan være en god hjælp ved for lidt mavesyre.

For at øge mavesyreproduktionen, er det vigtigt at undgår at spise, det der neutralisere mavesyren. Dette kan blandt andet være stivelsesprodukter som f.eks. kartofler, brød, pasta og ris.

Mavesyren neutraliseres også, når man drikker kulsyreholdige drikke, det kunne være dansk vand med brus eller sodavand.

For mere information er du velkommen til at besøge min hjemmeside, og kigge mine links igennem om emnet mave – tarmsystemet.

Clinic NaBiTa

Slotsgade 35 st.th
9000 Aalborg
Tlf: 27 62 64 25
E-mail: mail@clinicnabita.dk

www.clinicnabita.dk

Telefon: 27 62 64 25

E-mail: mail@clinicnabita.dk

Eller benyt kontaktformularen nedenfor

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Telefon: 27 62 64 25​​

E-mail: mail@clinicnabita.dk

Påfør venligst telefonnummer i mailen

Følg mig på Instagram

​Find os på Fa​cebook

Info​

Du kan finde os på adresse:

​Østerbrogade 52, st.

9400 Nørresundby

CVR: 31203066

Kontakt​

Ring til os på:

27 62 64 25

​Eller send en e-mail til:

mail@clinicnabita.dk

Påfør venligst telefonnummer i mailen

Tilmeld nyhedsbrev