Telefon: 27 62 64 25

E-mail: mail@clinicnabita.dk

Eller benyt kontaktformularen nedenfor

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Børneeksem

Atopisk eksem er den hyppigste kroniske børnesygdom i Danmark.

Børn fødes ikke med børneeksem, men sygdommen kan udvikles inden for de første leveuger. Årsagen til udviklingen af børneeksem er ikke kendt, da den både kan være arvelig samt miljøbetinget, det er dog påvist, at forstyrrelser i hudens immunsystem spiller en rolle for udviklingen af børneeksem.

Sygdommens hyppighed synes at være knyttet til den ”vestlige livsstil”, dog har man ikke kunne sætte finger på en eksakt årsag, men at det muligvis skyldes øget forurening, indendørs allergener som husstøvmider og fald i amningen. Derudover er det en arvelig sygdom, så hvis den ene forældre har en atopisk sygdom (børneeksem, astma, høfeber eller allergi), er der 60 % risiko for, at barnet får børneeksem. Hvis begge forældre her det, stiger risikoen til 80 %.

Hos spædbørn udvikler børneeksem sig oftest på kinder, hage, håndrygge og strækkesider af ben og arme, mens bleområdet som regel er uden eksem. Ved 2 års alderen ændre eksemen karakter til ”klassisk” børneeksem og er lokaliseret i bøjefurerne. Som voksen sætter eksemen sig oftest i ansigt, hårbund, hals og øvre dele af kroppen. 75 % af de voksne med børneeksem har også håndeksem.

Børneeksem er kendetegnet ved kløe, tilbagevendende eksem, familiemedlemmer med atopisk sygdomme samt abnorm hudtørhed. Børn med børneeksem vil være modtagelige for f.eks. herpes (forkølelsessår) og stafylokokinfektioner.

Eksempatienter har en defekt hudbarriere, som bevirker at fugten i huden fordamper og efterlader en tør hud. Dette betyder at fremmede stoffer får let ved at trænge ind i huden, som kan fremprovokere eksem. For at mindske fordampningen af fugt fra huden, er det vigtigt at øge hudens beskyttende egenskaber via fede cremer. Som udgangspunkt, gælder det at jo tørrer hud, jo federe en creme, cremen skal være uden parfume og farvestoffer.

Do´s and don´s når man har eksem

 • Brug helst flydende sæbe med lavt pH
 • Undgå almindelig sæbe. Brug evt. olivenoliesæbe eller olivenolie-bodyshampoo
 • Undgå for høje temperaturer og arbejde eller anstrengelser, hvor du kommer til at svede
 • Motion er godt for eksem og andre hudsygdomme. Tag et lunkent bad bagefter for at skylle sveden væk
 • Brug naturkosmetik (økologisk kosmetik) Undgå alt andet
 • Undgå fedtende salver, som forhindrer huden i at ånde
 • Brug bomuld og andre naturfibre inderst mod kroppen, undtagen uld, som bør undgås
 • Ved betændelse i eksemet brug Tea Tree Oil
 • Undgå lanolinholdige hudmidler
 • Kolde, fugtige kompresser (kogt vand, kamillete, evt. mælk, hvis der ikke er mælkeallergi) lindrer kløen
 • Silke er godt til nattøj og sengetøj, der virker lindrende mod kløen

Hvad kan man selv gøre?

 • Først og fremmest skal de stoffer, der fremmer den allergiske reaktion, fjernes fra kost og omgivelser.
 • Problemet med at finde frem til det stof der giver børneeksem, kan vare svær at finde, da reaktionen ikke nødvendigvis viser sig med det sammen, men der kan gå timer og dage før eksemen viser sig.
 • Eksemen kan endvidere skyldes problemer med fordøjelsen.
 • Man kan prøve udelukkelsesmetoden i kosten, for at udelukke fødevare, som værende den udløsende faktor, til eksemen. Endvidere er det en god ide at fjerne sukkerholdige fødevarer fra kosten.
 • Fjern alle de dårlige fedtsyrer fra kosten. Dårlige fedtsyre kommer fra kød og mælkeprodukter. Brug i stedet en god økologisk planteolie til madlavning.
 • Derudover er det vigtigt for kroppen, at der er de rigtige vitaminer og mineraler. Det kan være svært at få tilstrækkeligt af via kosten, så et godt alternativ vil være en god vitaminpille og evt. ekstra silicium og zink.

Allergier

Der er ikke en direkte sammenhæng mellem børneeksem, astma og allergi, men personer med børneeksem har en øget risiko for at udvikle andre atopiske lidelser, ca. 1/3 af eksembørnene udvikler astma, hvilket har givet børneeksem navnet astmaeksem.

Dog er der undersøgelser, der har påvist en øget risiko for kløe og opblusning af eksem, ved forskellige forhold; f.eks. kan tomat – og appelsinsaft omkring mund og kinder irritere huden og udløse svie og kløe. Dette er nødvendigvis ikke en allergi, men bare at huden er blevet irriteret.

Fødevarer der giver irriteret hud kan være: Æg, mælk, andre mælkeprodukter, chokolade, peanuts, soja, kartofler og gluten fra f.eks. hvede, rug, byg og havre samt skaldyr.

Allergiske reaktioner i kroppen kan også udløses, hvis man ikke nedbryder sin mad ordentligt. Ved dårlig fordøjelse, kombineret med en utæt tarmslimhinde, som mange har på grund af en dårlig kost og forkert tarmbakterieflora, hvor man optage stumper af ikke helt nedbrudt protein.

En sund og afbalanceret tarmbakterieflora har stor betydning for hudens tilstand og modvirker eksem. En af de ting en god tarmbakterieflora sikre, er en produktion af tilstrækkelig med B12 vitamin, som er godt for huden.

Har du brud for hjælp i forhold til denne lidelse så kontakt Clinic NaBiTa.

Du er også velkommen til at besøge min hjemmeside, og læse relevante artikler om dette emne.

Clinic NaBiTa

Slotsgade 35 st.th
9000 Aalborg
Tlf: 27 62 64 25
E-mail: mail@clinicnabita.dk

www.clinicnabita.dk

Telefon: 27 62 64 25

E-mail: mail@clinicnabita.dk

Eller benyt kontaktformularen nedenfor

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Telefon: 27 62 64 25​​

E-mail: mail@clinicnabita.dk

Påfør venligst telefonnummer i mailen

Følg mig på Instagram

​Find os på Fa​cebook

Info​

Du kan finde os på adresse:

​Kildevældet 7, 4. th.

9000 Aalborg

CVR: 31203066

Kontakt​

Ring til os på:

27 62 64 25

​Eller send en e-mail til:

mail@clinicnabita.dk

Påfør venligst telefonnummer i mailen

Tilmeld nyhedsbrev